A gyűjtemény darabjai közül mindig is az ún. “relikviák” váltották ki a legnagyobb érdeklődést, vagyis azok a tárgyak, melyek Goethe személyéhez kötődtek. Közülük sokat maga Elischer Boldizsár szerzett be, mások később, ajándékozás vagy vásárlás útján kerültek a gyűjteménybe. Gyűjtő és nagyközönség számára egyaránt különösen értékessé és becsessé tette őket a tény, hogy maga a weimari költőfejedelem birtokolta őket. Amikor Elischer Gyula nagybátyja gyűjteményét a Tudományos Akadémiának ajándékozta, ragaszkodott ahhoz, hogy a relikviák továbbra is saját tulajdonában maradjanak, bár “kívánságra ideiglenesen” kölcsön adja őket.

Goethe szívesen töltötte idejét Karlsbadban és Marienbadban. A gyűjtő Elischer Boldizsár is rendszeresen látogatta ezeket a csehországi fürdőhelyeket, mi több, a marienbadi “Arany szőlőfürthöz” címzett fogadóban emléktáblát helyeztetett el a költőfejedelem tiszteletére. 1879-ben részt vett Egerben (ma Cheb, Csehország) a Goethe-kő avatáson, 1884-ben pedig ott volt a Kammerbühl csúcsán a Goethe-emlékmű leleplezésén.

Karlsbadból származik a gyűjtemény egyik legismertebb darabja: az a csiszolt üvegpohár, melyet kalendáriumunk jelképévé választottunk. A poharat, melyet Antoine Bovy és Christian Daniel Rauch Goethe-portréja díszít, a Karlsbadi Gyógyfürdő igazgatóságától kapta a költő. Weimarban aztán továbbajándékozta Maria Szymanowska zongoraművésznek, akitől az értékes tárgy Berlinbe, Dr. Ignaz Löblin tulajdonába került. Löblin végül Elischernek ajándékozta, hogy az ő gyűjteményében “méltó helyre kerüljön” az értékes tárgy.

Ugyancsak a gyűjtemény része egy szász fajanszból készült, csorbult süteményes tányér, melyet a források szerint Goethe előbb jénai kerti házában, majd Weimarban használt. Egy különösen becses relikvia pedig egyenesen Burghardt weimari udvari levéltáros tulajdonából került Elischerhez: a kék bársonyra montírozott ezüstfehér hajszálakat a legenda szerint a halotti maszk készítésekor választották le a költőfejedelem koponyájáról.

szöveg: Dr. Nagy Márta
Magyar Goethe Társaság
Goethe-mellképpel diszített csiszolt üvegpohár, ún. “karlsbadi pohár”
Goethe süteményes tányéra
Goethe ősz hajszálai kék bársonyon, fehér érmével